Ovelles Guirra per a mantindre els horts de palmeres

A l’hort dels Pontos, en ple nucli urbà, unes 50 ovelles de l’espècie Guirra pasturen lliurement alimentant-se dels dàtils que cauen a terra i d’adventícies esteses entre les palmeres.

Una iniciativa municipal per a mantindre els horts de palmeres servint-se d’ovelles autòctones de la Comunitat Valenciana, sense dependre de l’ús d’herbicides que comporten riscos potencials per al medi ambient i la salut humana.

D’una banda, es recupera una pràctica tradicional i sostenible per a desbrossar les males herbes dels camps, al mateix temps que s’alimenta el bestiar i, de l’altra, es posen en valor els recursos pecuaris del Camp d’Elx.

Amb aquest projecte es contribueix al manteniment del Palmerar, de forma ecològica i respectuosa amb el medi ambient, i a la recuperació d’una raça ovina que es troba en regressió.

L’ovella Guirra o Sudat és una espècie apreciada per la seua rusticitat i adaptació al medi que es troba en perill d’extinció, per la qual cosa des de l’Associació Nacional de Criadors de Raça Guirra -ANGUIRRA- s’està desenvolupant un pla de millora genètica de l’espècie, que compta amb tan sols uns 4000 exemplars censats.

L’actuació pilot té un pressupost de 16.500 euros i es durà a terme durant cinc mesos, amb la intenció d’ampliar-la a altres horts ubicats a l’àrea qualificada com a Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO.