Museu de Pusol, 13 anys com a bona pràctica de salvaguarda del patrimoni immaterial de la Unesco

El Palmerar, el Misteri i, des de 2009, el Centre de Cultura Tradicional Museu Escolar de Pusol, que, en un dia com hui de fa 13 anys, va ser reconegut per la Unesco i inclòs en el Registre de Bones Pràctiques de Salvaguarda del Patrimoni Cultural Immaterial. Amb motiu d’aquest aniversari, les instal·lacions situades a la pedania han acollit una jornada de portes obertes i un acte commemoratiu, presidit per la tinenta d’alcalde d’Educació, María José Martínez, en un aniversari especial perquè és el primer amb la Fundació de la Comunitat Valenciana Projecte Pusol per a l’Educació i la Cultura constituïda, que va arrancar el febrer passat.

“Estic convençuda que serà la millor eina perquè puguem continuar treballant en la conservació i divulgació de la nostra memòria col·lectiva”, ha assenyalat l’edil sobre aquest tema. Acompanyada pel director del Museu, Rafael Martínez; la directora del Col·legi de Primària Número 49, Isabel Picó; el president de l’Associació Centre de Cultura Tradicional Museu Escolar de Pusol, José Mora; les pedànies de l’Algoda i Pusol, membres de l’Equip de Govern i de la Corporació Municipal, ha destacat la trajectòria del projecte pedagògic, que va començar en 1969 de la mà del professor Fernando García Fontanet, i que continua dècades després com a guardià dels records del municipi, especialment del Camp d’Elx.

“Treball i compromís també són paraules clau en el dia de hui, perquè la Fundació siga un exemple i model de gestió, on la col·laboració publicoprivada estiga basada en la responsabilitat, la transparència i les metes comunes sempre amb la finalitat de preservar els valors que són senyal d’identitat del Museu Escolar de Puçol”, ha recalcat María José Martínez. I és que, la Fundació, és una eina juridicoinstitucional per a canalitzar la cooperació publicoprivada i de particulars en la gestió del museu i també és determinant per a la seua protecció i futur.

“Enguany estem d’enhorabona en haver-se instituït la Fundació, formada per l’Ajuntament d’Elx i l’Associació Centre de Cultura Tradicional Museu Escolar de Puçol, una entitat, la Fundació, que de ben segur ha de portar-nos a aconseguir noves metes i objectius”, ha enunciat Rafael Martínez, que ha convidat a mirar el demà amb optimisme després dels durs anys de la pandèmia. “Veïns i veïnes, empreses, associacions, administracions i particulars, tots feu possible que el Museu de Pusol seguisca avant, formant part d’una aventura que creix dia a dia”, ha agregat.

Mora, que ha agraït al Consistori el suport que ha donat lloc a la creació de la Fundació, ha rememorat com Fontanet va començar a arreplegar objectes antics del camp i la confiança dels seus residents en el projecte. “Ningú hauria pogut imaginar que la Unesco reconeixeria aquesta labor realitzada per tantes persones, considerant-la un exemple mundial”, ha afegit. Per la seua part Picó, amb les seues paraules, ha volgut posar el focus en la comunitat educativa del Col·legi 49: “Gràcies a la seua il·lusió i participació aconseguim ser cada dia l’exemple de salvaguarda que la Unesco va premiar en 2009”.

Reconeixements a una labor extraordinària

El Museu va nàixer com una activitat lligada al projecte pedagògic ‘L’escola i el seu mitjà’. A més de les assignatures d’un centre educatiu de primària, l’alumnat del Col·legi 49 aprén sobre oficis, costums, aspectes de la societat i de la naturalesa del camp que ja començaven a caure en l’oblit. “Aquesta unió de museu-escola és una de les claus del projecte”, ha expressat la regidora, que ha animat a conéixer la història per a “saber com és el camí que devem i volem seguir”.

En aquest sentit, María José Martínez ha lloat tots els qui han ajudat a posar en valor el patrimoni il·licità donant objectes, relatant les seues històries de vida i compartint les seues experiències amb Pusol, la qual cosa ha aconseguit configurar una entitat que posseeix fons etnogràfics “únics i inèdits, producte de la incessant activitat pedagògica, museística, científica, de rescat, de restauració…”, ha subratllat.

No en va, aquest singular espai, un dels atractius turístics i culturals d’Elx, ha aconseguit premis, esments i distincions més enllà de l’atorgada per la Unesco en 2009 per la seua sòlida i innovadora trajectòria. En el 2000 va rebre el Maximilià Thous de la Diputació de València; en 2009, l’Esment Especial d’Educació, Formació i Sensibilització del Patrimoni Cultural d’Europa Nostra i la Medalla al Mèrit Cultural del Consell; en 2011, la Medalla del Bimil·lenari de l’Ajuntament d’Elx; en 2014 el Premi Iberoamericà d’Educació i Museus d’Ibermuseos; i, en 2016, el Compromís de Qualitat Turística SICTED del Ministeri de Turisme.

De fet, a l’àmbit nacional, només existeixen tres inscripcions en el Registre de Bones Pràctiques de Salvaguarda del Patrimoni Cultural Immaterial de la Unesco, segons la seua base de dades en línia: el Museu de Puçol (2009), la revitalització del saber tradicional de la calç artesanal a Morón de la Frontera (2011) i l’experiència metodològica al Montseny relativa a inventariar patrimoni cultural immaterial en reserves de la biosfera (2013). “És per això que, un any més, estem orgullosos i orgulloses de celebrar la singladura i el prometedor futur del nostre Museu Escolar de Pusol”, ha conclòs l’edil.