L'Ajuntament col·labora en la promoció de la magrana mollar d'Elx

La Regidoria de Desenvolupament Rural ha augmentat l’import del conveni que manté amb l’Associació de Productors i Comercialitzadors de Magranes d’Elx, que en aquest exercici ascendeix a 32.000 euros, 2.000 euros més que l’any anterior. Un compromís que reafirma l’Ajuntament il·licità a les portes de la campanya de recollida, que començarà en la segona setmana d’octubre amb un 30% menys de producció respecte a 2021 per la primavera passada per aigua durant la floració dels magraners i les temperatures extremes de l’estiu. En total, s’augura la recollida de fins a 40 milions de quilos de magrana mollar d’Elx amb Denominació d’Origen Protegida (DOP) en el present exercici.

L’edil de l’àrea, Felip Sánchez, i el president de l’entitat, Francisco Oliva, han escenificat a la Sala del Consell la signatura que renova un acord que permetrà continuar emprenent accions de promoció i divulgació del fruit per excel·lència del Camp d’Elx, la importància del qual és clau dins del sector agrari i de l’economia local. Els 32.000 euros de aportació municipal pretenen incentivar el consum de la magrana mollar i la producció mitjançant pràctiques agrícoles ambientalment sostenibles; i es tracta d’un dels convenis més importants de Desenvolupament Rural.

La campanya de recollida començarà la segona setmana d’octubre amb un 30% menys de producció respecte a 2021 per la primavera passada per aigua durant la floració dels magraners i les temperatures extremes de l’estiu i es preveu un total de 40 milions de quilos del fruit en el present exercici.

Oliva, ha agraït “el suport imprescindible i necessari” de l’Ajuntament per a prosseguir les campanyes de promoció, amb presència en xarxes socials, fires, l’acte d’inici de la campanya de recollida o la creació del Club del Fruiter, amb regals als establiments que venguen la magrana d’Elx; unes campanyes publicitàries que han fet augmentar en un 40% a l’àmbit nacional la demanda del producte agrícola des de la fundació de l’entitat i amb la DOP.

“La Regidoria té entre les seues finalitats fomentar tot allò relatiu al Camp d’Elx i la seua agricultura, i precisament el que més es cultiva és la magrana mollar, que ha aconseguit diferenciar-se dins d’un mercat globalitzat i portar el nom de la nostra ciutat per tot el món, cosa que ha obert portes també a la resta de productes il·licitans que tenen el mateix origen, amb els mateixos agricultors i terrenys”, ha manifestat el responsable municipal. “Tota inversió de millora en els cultius sobre com defensar-nos millor de les inclemències del canvi climàtic garantirà el futur del sector agrícola, especialment dels productors”, ha afegit Sànchez respecte a la menor producció per les inclemències meteorològiques.

En eixe sentit, el president de l’Associació de Productors i Comercialitzadors, que ha sigut rebut per l’alcalde, Carlos González, abans de plasmar la seua rúbrica en el nou conveni, ha reconegut que es presenta una campanya complicada per la meteorologia. “Moltes magranes estaran cremades per la calor, per la qual cosa no seran aptes per a la DOP”, encara que ha subratllat que des del Consell Regulador “es lluitarà perquè això puga tirar avant” i que la magrana mollar il·licitana “puga vendre’s”, ja que, malgrat les dificultats climatològiques, s’assegura la totalitat de la venda de la producció, ja que tant el client nacional com l’internacional demanden que la magrana arribe amb el segell DOP.

L’Associació de Productors i Comercialitzadors de Magranes d’Elx va començar la seua marxa en 2008 i va obtindre el segell de DOP al gener de 2016. Més de 600 productors de les comarques del Baix Vinalopó, l’Alacantí i Vega Baixa formen part del Consell Regulador, que sumen en total 3.000 hectàrees d’un producte agrícola tradicional i de qualitat altament valorat dins i fora de les nostres fronteres.