Setmana europea de la mobilitat a Elx

La regidora de Mobilitat Urbana, Esther Díez, ha presentat les activitats, que inclouen cursos de circulació urbana, reparació de bicicletes i marxes ciclistes i a peu pel terme municipal.

La Setmana de Mobilitat 2021, que comença el pròxim 16 de setembre i es prolonga fins al dia 22 d’aquest mes, comptarà amb una sèrie d’activitats que estan emmarcades dins de la setmana europea de la mobilitat.

L’Ajuntament participa per setena vegada en una iniciativa impulsada per la Comissió Europea que té l’objectiu de fomentar el transport públic i alternatiu, així com reduir les emissions contaminants en ciutats com Elx, on el 80% de les emissions contaminants provenen del trànsit privat. La seua disminució és un dels eixos d’actuació de la regidoria per a aconseguir una ciutat més neta.

La campanya d’enguany està titulada com Mobilitat sostenible, saludable i segura, i té com a lema “per la teua salut mou-te de manera sostenible”. Un eslògan del qual Esther Díez afirma que “és molt encertat, i més en un context en què la ciutadania ha comprés a causa de la pandèmia el perill que tenen els agents invisibles, a més que està més conscienciada sobre els riscos que poden tindre els emissions contaminants sobre la seua salut. Per això, crec que és tan important aquesta setmana, perquè donem impuls al canvi amb totes les activitats plantejades”. Iniciatives eminentment pràctiques que Julio Fernández, agent coordinador de l’Escola Municipal d’Educació Viària i Seguretat Ciclista, creu que “són les que veritablement impulsen qualsevol ciutadà a deixar el cotxe i apostar per mitjans sostenibles com caminar o circular amb bicicleta”.

Aquesta actuació està relacionada amb l’objectiu 11: “ciutats i comunitats sostenibles” dels ODS que contempla l’Agenda 2030 per al Desenvolupament Sostenible.

Les activitats, adaptades a la situació higienicosanitària de la Covid-19 i realitzades en espais oberts perquè a més de les persones inscrites puga participar qualsevol ciutadà, començaran el dia 13 de setembre amb cursos de ciclisme urbà d’hora i mitja de duració en els quals s’ensenyarà com s’ha de circular per la ciutat de manera correcta, així com la normativa bàsica. Serà a les 19.30 hores i continuarà el 15 i 17 de setembre.

El dimarts 14 i el dijous 16 a la mateixa hora, a la plaça del Congrés Eucarístic i la plaça de Baix, respectivament, tindrà lloc el curs de mecànica bàsica de bicicleta per a aprendre a realitzar reparacions com greixar cadenes o reparar burxades.

Els actes continuen el dia 18 amb la marxa ciclista urbana, realitzada en col·laboració amb l’Associació de veïns de penya de les Àguiles; i el dia 19 amb una nova edició d’Elx a peu, una caminada per la senda del pantà per a fomentar la mobilitat dels vianants i posar en valor un paratge natural recuperat.

La Setmana de Mobilitat 2021 acabarà el dia 22 amb el Parking Day, en el qual diversos aparcaments del terme municipal es convertiran en jardins per un dia. Es tracta d’un acte organitzant en coordinació amb els horts urbans hort de Felip i hort urbà de la Cuerna, i que es durà a terme als carrers Vicent Andrés Estellés, l’avinguda de les Corts Valencianes, la Diagonal, Pere Joan Perpinyà i Sant Bartolomé de Tirajana en els Arenals del Sol.