Lisboa serà la Capital Verda Europea el 2020

L’última ciutat europea premiada amb el guardó de “Capital Verda Europea” ha sigut la ciutat portuguesa de Lisboa.
Ocupa l’onzé lloc en la llista de ciutats que, des de 2010, han obtingut el reconeixement de la Comissió Europea pel seu historial acreditat i consolidat de compliment de les normes ambientals més exigents i el seu ferm compromís amb la protecció mediambiental.

Lisboa va ser la primera capital d’Europa que va firmar el Nou Pacte d’Alcaldes pel Canvi Climàtic i l’Energia el 2016, després d’aconseguir una reducció del 50% en les emissions de CO₂ entre 2002 i 2014. Així mateix, ha aconseguit reduir el consum d’energia en un 2% i el d’aigua en un 17% des de 2007 fins a 2013.

Té una visió molt clara sobre la mobilitat urbana sostenible, com a mesura per a restringir l’ús de l’automòbil i prioritzar la bicicleta, el transport públic i els desplaçaments a peu. El 2017, Lisboa va llançar un pla de bicicletes compartides, amb bicicletes elèctriques que suposen dos terços de la flota.

Lisboa té una de les xarxes de punt de recàrrega de vehicles elèctrics més grans del món i el 39% de la flota d’automòbils municipal és elèctrica.

A Lisboa, el 76% de les persones viu a menys de 300 metres d’àrees verdes.

La ciutat de Lisboa té un fort compromís amb l’ús sostenible del sòl, centrat especialment en la infraestructura verda, o en les connexions entre espais verds, per a contrarestar els efectes del canvi climàtic, com la sequera, la calor extrema i les inundacions causades per les pluges torrencials.