Un Pla director per al riu Vinalopó

El riu Vinalopó, amb una conca de 1.691,7 km² i una longitud de 81,2 km, està afectat per diverses problemàtiques: la contaminació per residus urbans i agrícoles, la sobreexplotació dels aqüífers, les amenaces als hàbitats i les espècies d’alt valor ecològic que alberga o la recuperació dels valors ambientals i la funcionalitat ecològica dels ecosistemes aquàtics, entre altres qüestions.

Abordar adequadament tots aquests temes requereix un enfocament integral, integrador i multidisciplinari, ja que afecta no solament a les polítiques de l’aigua i de protecció del medi natural, sinó també a polítiques sectorials que incideixen sobre l’ús dels recursos i el territori: agricultura, indústria, ordenació del territori, planificació urbanística, infraestructura de transport, etc.

Elx advoca per desenvolupar un Pla Integral per a la recuperació ecològica i revaloració mediambiental i socioeconòmica del riu Vinalopó.

És per això que la Generalitat Valenciana, l’Observatori del Vinalopó i els ajuntaments dels municipis que el riu travessa al llarg del seu recorregut: Asp, Banyeres de Mariola, Beneixama, Biar, Bocairent, Camp de Mirra, la Canyada, Elx, Elda, Montfort, Monòver, Novelda, Petrer, Santa Pola, Sax i Villena, s’han unit per a posar en marxa un diagnòstic i un procés participatiu per a vertebrar i recuperar el riu Vinalopó.

En aquest sentit, la Universitat d’Alacant durà a terme el diagnòstic de la situació real de l’estat de la conca hidrogràfica. I, per la seua banda, la Universitat de València dirigirà un procés de participació ciutadana de tots els sectors implicats, que permeta conéixer quina és la mirada que la població té sobre les vulnerabilitats i els riscos que amenacen el nostre riu.