BiciElx evita l’emissió de 29,53 tones de CO2 a l’atmosfera en 2019

La Regidoria de Mobilitat Urbana ha presentat aquest matí les dades del servei municipal de lloguer de bicicletes BiciElx corresponents a l’any 2019. La responsable de l’àrea, Esther Díez, ha informat que gràcies als il·licitans que han apostat pel citat servei s’ha evitat l’emissió de 29,53 tones de CO₂ a l’atmosfera.

En concret, els números de l’any passat reflecteixen que s’han incrementat les persones usuàries respecte a 2018 en un 2,5%; un total de 2.139, de les quals el 59% van ser homes i el 41% dones; el 36% estudiants, el 47% treballadors per compte d’altri i el 7% autònoms. Així mateix, la franja d’edat predominant va ser aquella que va dels 25 als 34 anys, i que abans d’utilitzar activament BiciElx es movien per la localitat caminant (44%), en automòbil (27%), en bus (19%), amb bicicleta particular (4%) o uns altres (6%).

BiciElx amb 46 estacions, va incrementar en 2.139 el nombre de persones usuàries actives respecte a l’any 2018.

Dels 324.185 préstecs de bicicletes en 2019 (un increment del 7,2% respecte a 2018), el 86% es va realitzar de dilluns a divendres, amb una mitjana per dia de 1.471 préstecs entresemana i 483 en caps de setmana. Quant a les hores on es registren més usos de BiciElx, un any més coincideix amb les entrades i eixides dels centres educatius i de treball (a les 08.00, en la franja de 14.00 a 16.00 i a les 20.00 hores), erigint a BiciElx com una alternativa sòlida de transport, els mesos del qual de major activitat són maig i octubre; i de menor, juliol i agost.

Els usuaris del servei prenen la bici unes 12 vegades al mes de mitjana. I, a l’any, la distància mitjana recorreguda per cada ciclista és de 267 quilòmetres i de cada préstec, 1,77 quilòmetres.

Els trajectes més concorreguts van ser els que connecten la plaça de la Llotja, l’Ambulatori Sant Fermín, la UMHE, la EOI i el CEIP Baix Vinalopó, aquesta última estació de nova creació en 2019, elevant-se com la sisena en nombre de préstecs. Les estacions que van concentrar el 50% dels préstecs en l’exercici anterior van ser la de l’Ambulatori Sant Fermín, Plaza de la Llotja, Ajuntament, Oficina de Turisme, UMHE-EOI, Centre de Salut Altabix, Plaza Castella, Cor de Jesús i Centre de Congressos.

Díez ha valorat positivament les xifres, i ha destacat l’esforç d’ampliació del sistema que es va dur a terme en l’anterior legislatura, en la qual van ser inaugurades 11 estacions; la majoria d’elles en la part aquest del municipi.

El transport sostenible és una aposta de l’Ajuntament d’Elx a través del Pla de Mobilitat Urbana, l’estratègia EDUSI ELX i el Pla ELX2030.

BiciElx, el servei de lloguer públic de bicicletes de l’Ajuntament gestionat per PIMESA, que va nàixer l’any 2010, compta amb 46 estacions en tot Elx, les quals alberguen 391 d’aquests vehicles sostenibles i que en total han recorregut 4.886.013 quilòmetres. A més, des de l’inici de BiciElx s’han realitzat 2.410.112 préstecs i s’ha evitat l’emissió de 255 tones de CO₂ a la atmosfera.

L’Ajuntament d’Elx, a través de la Regidoria de Mobilitat Urbana, continua així el seu compromís per la sostenibilitat, emmarcada en el projecte ELX2030 i l’estratègia EDUSI, en la qual hi ha destinada un milió d’euros a infraestructura ciclista, “la més immediata, el carril-bici de l’avinguda Alcalde Ramón Pastor, les obres del qual arrancaran en els pròxims mesos”, ha assegurat Esther Díez. També ha aprofitat per a recordar que, en un mes aproximadament, estarà conclòs el Pla de Mobilitat del municipi, el qual s’ha elaborat de manera participativa i contempla mesures com els carrils-bici segregats en les principals avingudes del nucli urbà i, en la resta de vies, limitar la velocitat a 30 quilòmetres per hora amb l’objectiu de pacificar el trànsit perquè cotxes i vehicles de transport sostenible (bicicletes, patinets…) puguen coexistir.