El Clot de Galvany celebra el Dia Mundial dels Ocells

L’Ajuntament d’Elx i Aigües d’Elx han preparat activitats per a iniciar-se en el món del BirdWatching

El Clot de Galvany celebra el primer cap de setmana d’octubre el Dia Mundial dels Ocells. Aquest 2022 els participants realitzaran la visita al paratge al matí equipats amb prismàtics i guies d’ocells. La ruta serà guiada i assistida pels monitors ambientals del Servei de Control i Educació Ambiental del Clot de Galvany, d’aquesta manera podran observar i identificar en plena naturalesa la gran varietat d’ocells que habiten al paratge.

Dins de les activitats, també s’inclou un taller teoricopràctic per a la iniciació a l’observació d’ocells, una bona oportunitat per a aquells que vulguen iniciar-se en el món de l’ornitologia, conéixer nocions bàsiques de morfologia i ecologia dels ocells; utilitat, prestacions, maneig i conservació d’instrumental bàsic com els prismàtics i telescopis d’observació terrestre; maneig de guies d’identificació d’ocells, els seus rastres i restes, la utilitat de les audioguies, i el codi de bona conducta de l’ornitòleg.

Niña visionando el Clot de Galvany desde el mirador

L’entorn del Paratge Natural del Clot de Galvany és un espai privilegiat pertanyent a la xarxa Natura 2000 i Zona d’Especial Protecció per als Ocells (ZEPA). La varietat i riquesa d’aquest ecosistema, converteixen el Clot en un espai natural privilegiat per a l’observació d’ocells, ja que hi ha una gran varietat d’hàbitat al paratge; des de platges i dunes, tolles, saladars, muntanyes i llomes fins a antigues terrasses de cultiu, aquesta diversitat afavoreix que el visitant puga observar una gran varietat d’ocells en el seu recorregut pel paratge”, informa Esther Díez, regidora de Medi Ambient.

“Enguany és una bona ocasió per a poder observar el xarxet marbrenc”, ha declarat Esther Díez, el xarxet marbrenc és un anàtid declarat com a espècie en perill en estat crític la presència del qual ha sigut reforçada gràcies a la col·laboració de l’Ajuntament d’Elx amb el Servei de Vida Silvestre de la Generalitat Valenciana dins del seu programa de reforç dels efectius d’aquesta espècie a la Comunitat Valenciana. “Gràcies a aquest programa s’ha aconseguit enguany la xifra de 13 parelles reproductores que han tirat avant amb èxit les seues cries, tot un rècord per a aquest ànec que és el més amenaçat a Europa, en situació crítica a Espanya”, ha postil·lat Esther Díez.

Aquesta celebració ha sigut instituïda a l’àmbit mundial per BirdLife International, i ha sigut coordinada a Espanya per la Societat Espanyola d’Ornitologia (SEU/BirdLife). Amb les activitats desenvolupades es pretén donar a conéixer el món dels ocells, la seua importància i la problemàtica ambiental entorn d’aquests. Per a participar en aquestes activitats, les persones interessades han d’apuntar-se a través de la web clotdegalvany.es o telefonant a la Regidoria de Medi Ambient al 966 658 028.