Conservació restes arqueològiques carrer San Isidro

La regidora d’Urbanisme, Ana Arabid, ha anunciat que han començat els treballs de documentació, consolidació i extracció del paviment empedrat descobert durant les excavacions arqueològiques en un solar del carrer Sant Isidre amb motiu de la construcció d’un habitatge.

Tal com ha explicat l’edil “el compliment de la normativa autonòmica i local sobre protecció del patrimoni ha possibilitat conéixer el potencial arqueològic d’aquesta zona, podent determinar en aquesta diferents nivells d’ocupació que s’inicien en algun moment del segle XV”.

Arqueólogo trabajando en las ruinas

Un dels elements arquitectònics més rellevants és el paviment, que presenta una decoració vegetal i geomètrica de valor excepcional. Amb una superfície aproximada de 16 metres quadrats, es tracta d’un paviment de cudols que se situa a l’entrada del solar, per la qual cosa podria tractar-se del sòl de l’entrada de l’edifici o d’un espai porticat previ a l’entrada d’aquest.

A més, el sòl apareixia tallat per una canalització del segle XX en el terç sud, justament en el lloc on canvien els motius ornamentals. D’aquesta manera s’ha conservat una decoració a base de rosetes hexapètales que se solapen entre elles i es poden observar almenys 6, però només una es conserva completa. En la part sud, separat de l’anterior per l’esmentada canalització, s’ha conservat una decoració amb triangles que s’assembla al paviment existent al claustre del convent de la Mercè-Clarisses, que va ser documentat després de la realització de treballs arqueològics en 2011 i datat en la segona meitat del segle XVI.

Donada la singularitat de la troballa, des de la Regidoria d’Urbanisme, els actuals treballs d’extracció, embalatge i trasllat s’han dut a terme per mitjans tècnics adequats amb la finalitat de donar-li major seguretat, assegurar la seua conservació i permetre futurs estudis per part d’especialistes.

Els treballs que s’estan duent a terme consisteixen en la neteja detallada de la superfície del paviment, aplicació de biocides, consolidació del conjunt decoratiu per a la seua estabilització, divisió, tall i extracció mecànica en porcions adequades per al posterior transport; reforç i fixació dels fragments en caixes i transport i depòsit en magatzems municipals per a estudiar una futura acció expositiva.