El "Sender dels Ibers"

El Sender dels Ibers discorre entre el barranc de El Grifo i el de Sant Antón, autèntics corredors ecològics entre el sud i el nord del terme municipal d’Elx i refugi de vital importància per a la fauna i la flora del lloc.

En aquesta ruta es troba una variada mostra d’infraestructures hidràuliques, que van possibilitar la posada en cultiu de terrenys en una zona caracteritzada per les escasses i irregulars però, de vegades, intenses precipitacions, les mateixes que, al llarg de milers d’anys, han excavat el sòl i originat aquests barrancs.

Conflueixen, al llarg dels 21 km de recorregut, vessants, assuts, preses, fonts, mines d’aigua i un ramal de la Sèquia Major, que talla per mitjà de dos aqüeductes el llit dels dos barrancs.

També destaquen les pedreres i punts d’extracció de pedra, usada per a la construcció dels edificis emblemàtics d’Elx i, segons algunes fonts, inclús per a tallar La Dama d’Elx.

L’element patrimonial més singular que es pot contemplar en aquest recorregut és el camí preromà del Barranc de Sant Antón, amb impressionants carrilades tallades en la roca.

Aquest camí, que originàriament per als antics pobladors d’Elx va ser la via d’accés a les valls interiors des del litoral, supera les complicacions d’un relleu d’escassa altura, però puntualment complicat.

Amb aquesta senda es contribueix a millorar la qualitat ambiental de l’entorn pel qual transcorre i a diversificar la infraestructura recreativa i turística del municipi.

El Sender dels Ibers és part del projecte municipal SENDERELX.

SENDERELX du a terme l’adequació i homologació de rutes d’interés al terme municipal d’Elx i dóna a conéixer, de forma ordenada i compatible amb la conservació, la multitud de valors associats al territori: ambientals, arqueològics, monumentals o etnològics, amb el treball conjunt de les Regidories d’Urbanisme, Medi Ambient, Turisme i Esports.