L'Agència Valenciana de Protecció del Territori constitueix el seu Consell de Direcció

L’Agència Valenciana de Protecció del Territori ha celebrat aquest matí a Elx la sessió constitutiva del seu Consell de Direcció a l’Ajuntament il·licità. L’alcalde, Carlos González, i la regidora d’Urbanisme, Ana Arabid, han assistit al costat del conseller de Política Territorial, Arcadi España –qui ha intervingut de manera telemàtica–, la secretària autonòmica de Política Territorial, Urbanisme i Paisatge, Inma Orozco, i el propi director de la AVPT, Manuel Civera, a la trobada transcorreguda en l’emblemàtica Sala del Consell amb diferents autoritats municipals, provincials i autonòmiques.

L’Agència Valenciana de Protecció del Territori fa un pas avant per a la seua implantació a Elx amb la constitució del seu Consell de Direcció.

L’ens regional, que tindrà la seua seu a la ciutat de les palmeres, començarà a treballar abans de finalitzar l’any amb un pressupost que depassarà els 3 milions d’euros, tal com ha explicat González. Amb més de 183 ajuntaments valencians que ja han ratificat acords d’adhesió i cessió de competències a l’Agència, s’estima que a principis de 2022 ja funcione a ple rendiment amb una plantilla total de 35 funcionaris, segons Civera.

El regidor ha enumerat les fites en el naixement de l’Agència des que el president de la Generalitat, Ximo Puig, i Arcadi España anunciaren al febrer de 2021 la seua creació a Elx, i ha manifestat que l’establiment del Consell de Direcció “és un pas més en el procés de posada en marxa de l’Agència”, per la qual cosa ha agraït al seu responsable “el seu treball, dedicació i esforç per a fer realitat l’objectiu que estiga operativa en 2021”. “Localitzar l’Agència a Elx significa descentralitzar i reequilibrar institucionalment la Comunitat Valenciana”, ha continuat González, “un plantejament que forma part de la visió territorial i administrativa del Consell i, en particular, del president Ximo Puig”.

Segons l’alcalde, gràcies a la AVPT, Elx es convertirà en un referent per al conjunt de la Comunitat Valenciana i de l’Estat espanyol en matèria de polítiques de protecció del territori, donant-li al municipi “visibilitat i realç institucional”. I ha valorat que la constitució equipe directiu de l’Agència és “un esdeveniment important a l’ésser dels últims passos previs perquè comença a funcionar”.

Per part seua, Espanya ha reafirmat les paraules de l’alcalde relatives a la descentralització, sent el fet d’obrir l’Agència a Elx “tota una declaració d’intencions”. “La capital està on està”, ha expressat, “però això no significa que l’administració haja de situar-se en la mateixa ciutat”. També, respecte a l’òrgan autònom, ha destacat positivament que corporacions locals i provincials hagen treballat amb el Consell per a “delegar les seues responsabilitats sobre organització territorial en la AVPT i la seua bona predisposició per a col·laborar amb ella”.

L’objectiu de l’Agència, tal com ha descrit el conseller, no sols es dedicarà solament a fer complir reglament urbanístic sinó a “conscienciar sobre el territori; no havent de cometre errors del passat ni buscar culpables”, instant a buscar solucions, “com la gran oportunitat que és”, d’activar i normalitzar els al voltant de 400.000 immobles que a la Comunitat Valenciana es troben fora de l’ordenació urbanística. “Aquest fet causa problemes al medi ambient, als ajuntaments –per no rebre els tributs corresponents– i als propietaris per la inseguretat jurídica”.

Espanya, així mateix, ha reflexionat que l’Agència tindrà “un impacte en l’ocupació” per la necessitat d’actuacions i reformes que es duran a terme. “L’Agència Valenciana de Protecció del Territori té una tasca per davant que no és fàcil, però que també és apassionant i imprescindible”, i ha traslladat als presents que “posseeixen el suport de la Generalitat i la Conselleria per a complir la legalitat, conscienciar i minimitzar l’impacte de les milers d’habitatges en situació alegal”.

Civera, finalment, ha emfatitzat “les grans expectatives i confiança” que desperta la AVPT i la satisfacció per situar-se a Elx, “una localitat de somni per a viure i compromesa amb els ODS”. Alhora, ha reconegut l’estreta col·laboració “i les facilitats” brindades pel Consistori il·licità per a acollir l’Agència, i que començarà amb la seua labor “al més prompte possible” –s’ha compromés a abreujar els terminis i arrancar abans de final d’any amb un “document d’estratègia amb acord de majoria absoluta”– per a “complir amb els plans de desenvolupament sostenible, emergència climàtica i canvi de mentalitat per a un ús del sòl més racional i que no hipoteque el futur, i així puguem gaudir dels valors que representa el territori, el seu medi ambient i les infraestructures que hem de preservar”.

A més de la constitució del Consell de la AVPT, la trobada ha servit per a aprovar el seu règim normatiu i designar un secretari, amén d’avaluar l’estat de situació de la posada en funcionament de l’Agència, en un municipi, l’il·licità, que s’erigeix com el tercer terme municipal més ampli de la província –només superat per Villena i Orihuela–, amb una diversitat paisatgística que ho converteixen en la ubicació perfecta com a seu de la AVPT, les instal·lacions de la qual s’emplaçaran en el centre d’Elx, segons Civera.