Arranca el nou servei de Neteja a Elx. Més modern, mecanitzat i sostenible

Aquest dilluns s’ha posat en marxa el nou servei de neteja a Elx que, sota el logotip “Elx verda i neta”, suposarà “un salt qualitatiu i quantitatiu” en el qual és un dels principals serveis municipals a la ciutadania.

L’alcalde d’Elx, Carlos González, ha assegurat que “el de neteja és el servei que més es valora i que més impacte té en el dia al dia de la ciutat. Per a aquest Equip de Govern una de les prioritats és donar resposta a un dels anhels de la ciutadania com és tindre una de les ciutats més netes del país”.

“Hui posem en marxa un dels serveis de neteja més moderns, mecanitzats, sostenibles i digitalitzats de la Comunitat Valenciana i del país”, ha apuntat l’alcalde, que ha afegit que “l’objectiu és aconseguir barris, pedanies, platges i centre històric més nets. Fer un salt quantitatiu i qualitatiu en la neteja de la ciutat”.

La implantació del nou servei serà progressiva i des de hui es posa en marxa l’escombratge manual els set dies a la setmana, l’escombratge i aigualeig mecànic de baixes emissions, la neteja d’espais lliures, cas de solars i cunetes, i la renovació del parc de contenidos.

El nou servei de neteja es posarà en marxa d’una forma escalonada al llarg del primer any. Aquest dilluns, 3 de maig, arranca el servei de neteja, i dins d’aquest hi ha quatre serveis essencials:

  • Escombratge manual els set dies de la setmana en tots els carrers d’Elx amb un equip de dones i d’home dotats de nous uniformes, carros de neteja més lleugers i, aspiradors i bufadors elèctrics que milloraran l’eficàcia del servei.
  • Escombratge i aigualeig mecànic de baixes emissions, uns 130 vehicles per a donar suport a l’escombratge manual en barris i pedanies amb la tecnologia més avança. Més del 70% són vehicles elèctrics o etiqueta ECO, més silenciosos, que afavoreix un ús més eficient de l’aigua i que permet una major salubritat, en incrementar la desinfecció amb l’ús de productes de neteja d’etiqueta ecològica. A més, tota la flota de vehicles estarà localitzada via GPS i controlada digitalment mitjançant sistema MOBA.
  • Neteja d’espais lliures (solars, cunetes, mitjanes i escocells), un servei vital per a garantir la bona imatge de la ciutat que, igualment experimentarà una millora substancial en comptar de manera estable amb maquinària d’última generació. 1 tractor de grans dimensions dotat de pala i tragella desbrossadora, 5 desbrossadores de motxilla i 2 desbrossadores elèctriques.
  • A més, des d’aquest mateix mes de maig es posa en marxa la renovació dels contenidors més deteriorats amb una primera actuació dotada de 1.800 unitats. 500 contenidors metàl·lics per a substituir els que tenim en males condicions a pedanies i a zones industrials, 400 contenidors accessibles de fracció reste per a nucli urbà, 400 contenidors d’envasos i 500 contenidors de paper cartó.

Finalment, ha destacat que “aquest servei té un vessant de futur enormement important que és la sostenibilitat, i la reducció d’emissions que representarà al llarg de la vida del contracte. Transformar el principal contracte de la ciutat en una contracta sostenible és un pas fonamental en l’objectiu de Capital Verda Europea”.

Per la seua part, el regidor de Neteja, Héctor Díez, ha assenyalat que “hui és un dia molt important per a Elx perquè després de 20 anys estrenem servei de neteja. Estem convençuts que hem contractat un servei que respondrà les expectatives que la ciutadania té respecte a neteja i recollida de residus”.

El regidor ha dit que “el repte a partir d’ara és aconseguir que en l’estudi sobre ‘Percepció de neteja a Espanya’, que elabora l’OCU i que es presentarà al maig de 2023, arribem a millorar substancialment el lloc 20 que ocupàvem en l’informe de 2019”.

Finalment, el gerent de l’empresa adjudicatària, Alberto Bleda, ha dit que “el compromís de la UTE Elx és anar de la mà de l’Ajuntament amb uns objectius molt clars com són els que planteja l’Agenda 2030 i la consecució d’una Ciutat Verda”.