Campanya del Dàtil d’Elx, consum de proximitat i responsable

Foto propietat de Miguel Ángel Sánchez

El regidor de Desenvolupament Rural i representants de la cooperativa Datelx presenten la Campanya del Dàtil i asseguren que si un 10% dels il·licitans consumira un quilo de dàtils a l’any el sector estaria salvat

Aquesta actuació està relacionada amb l’objectiu 12: “producció i consum responsables” dels ODS que contempla l’Agenda 2030 per al Desenvolupament Sostenible.

El regidor de Desenvolupament Rural, Felip Sànchez, acompanyat per representants de la cooperativa Datelx, entre ells el president, Pascual Urbán, la vocal de la cooperativa Antonia Miralles i el president de l’Associació de Palmerers d’Elx, Miguel Ángel Sánchez, ha presentat aquest matí la Campanya del Dàtil, en la qual s’ha advocat pel consum local per a garantir la producció. D’aquesta manera, s’ha animat la població al fet que es consciencie en el consum local, perquè a part dels beneficis que té per al medi ambient, com que és un producte de proximitat, també redunda en un enfortiment de l’economia local.

L’edil de l’àrea ha assegurat “que el dàtil representa un dels productes més emblemàtics del Camp d’Elx i que és la mostra de com funciona el nostre sector primari”. També ha destacat que “hem de reclamar aquest producte en els comerços als quals comprarem perquè les empreses s’adonen que es tracta d’un producte que els il·licitans i les il·licitanes reclamem i que el volem en les nostres taules”.

En aquest sentit, el regidor també ha volgut aprofitar per a reconéixer el treball que estan fent des de Datelx, ja que gràcies a ells tenim garantida la pervivència d’aquesta varietat autòctona de dàtil com és la confitera.

“En aquesta campanya, cal destacar que, amb motiu de les condicions meteorològiques, s’espera una collita dolenta i, per tant, això suposarà la recol·lecció de la meitat de fruits respecte de l’any anterior, ha lamentat Pascual Urbán”, president de la cooperativa.

Així mateix, Urbán ha recordat que “el dàtil il·licità té una garantia fitosanitària superior als importats, un fet que es reclama a la Política Agrària Comuna (PAC) perquè es té una competència deslleial de països que no passen pels mateixos controls sanitaris”.

Miguel Ángel Sánchez ha assegurat que només amb el mercat intern es pot salvar el dàtil. “Elx representa un mercat de quasi 240.000 consumidors potencials. De fet, si només un 10% dels il·licitans consumira un quilo de dàtils d’Elx a l’any, el sector estaria salvat i animaria més agricultors a plantar palmeres datileres”, ha defensat el president de l’Associació de Palmerers.