Ecoinnovació en el Calçat. Caminant cap al 2020

L’Associació Valenciana d’Empresaris del Calçat (AVECAL), ha presentat la Guía “Ecoinnovació en el Calçat. Caminant cap al 2020”, un document que forma part de les accions del Pla d’Ecoinnovació del Calçat i que ha sigut promoguda per la Federació d’Industrials del Calçat d’Alacant (FEPICA) i realitzada per la consultora Proselección i Mentakers a través del finançament de la Conselleria d’Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball.

La Guia té com a objectiu servir a les empreses perquè puguen emplaçar millor les seues estratègies i adaptar-se al canvi de model econòmic. Es tracta de la indústria 4.0, l’ecoinnovació o l’economia circular.

El manual és “senzill i pedagògic” perquè les empreses puguen apostar per esta línia i que cada una ho adapte a les seues necessitats ja que hi ha empreses tractores que ja estan implantant tots estos sistemes de treball.

Entre les iniciatives per a incorporar estratègies d’ecoinnovació en la seua activitat, es proposa pensar en la sostenibilitat amb productes que representen un menor impacte en el medi ambient i que també es tinguen en compte aquests conceptes durant tot el procés productiu.

També s’advoca per flexibilitzar els processos de producció i donar resposta a les necessitats del mercat a través de l’anàlisi de dades que permet la indústria 4.0 a fi de poder elaborar productes a mesura, exclusius, de qualitat i a un preu competitiu.

I un altre dels aspectes en què s’incideix és a economitzar l’energia, reduir la matèria primera, que molts productes siguen renovables i que la major part de la matèria es puga recuperar per a utilitzar-la en aquest procés o en qualsevol altre.

Per a l’elaboració del manual s’ha dut a terme un treball d’investigació que ha obtingut entre altres, les conclusions següents

  • El 56% de les empreses de calçat de la província usa algun tipus de material reciclat durant el procés de producció o l’activitat empresarial, enfront del 44% d’entitats que no utilitza mai aquest tipus de materials
  • El 25% de les empreses coneix la terminologia d’ecoinnovació i economia circular mentres que el percentatge ascendeix al 50% en el cas de la Indústria 4.0.
  • El 60% de les empreses disposa d’e-commerce i més de la mitat de les empreses enquestades no realitza cap tipus de monitorització d’energia.
  • Una tercera part de les empreses recicla sempre els desfets de la seua fàbrica, un 44% mai usa materials reciclats i el 20% usa energies renovables.
  • Un 50% de les entitats considera que hi haurà problemes perquè els joves ocupen els llocs de la plantilla més madura