En el Camp d’Elx es cultiva el 90% de la producció nacional de granades

La granada és un cultiu que contribueix de forma decisiva al desenvolupament de l’economia il·licitana i a la generació d’ocupació i riquesa. El 90% de la producció nacional es concentra a Elx.

Al gener de 2016 la varietat “granada mollar d’Elx” va obtindre la Denominació d’Origen Protegida (DOP) de la Unió Europea.

Esta DOP agrupa cultius de 40 municipis del Baix Vinalopó, el Baix Segura i la muntanya d’Alacant, que compten amb unes 1.500 hectàrees inscrites en el Consell Regulador. La producció aconsegueix les 50.000 tones per campanya, destinant-se el 40% al mercat nacional i el 60% a l’exportació, principalment a Alemanya, França, Regne Unit, Brasil i alguns països àrabs i d’Àsia.

La granada mollar és la varietat autòctona més antiga que es cultiva en el Camp d’Elx. Es diferència d’altres varietats de granada per tindre una llavor blanca, que no conté os, un sabor més dolç i una corfa més fina, que varia entre els tons marró, crema i rogenc.

Amb el tall simbòlic de la granada mollar d’Elx, s’inicia la campanya de recol·lecció d’aquesta fruita, que s’estén al llarg de tot el mes d’octubre, quan el fruit ja està arribant a la seua maduració.

Enguany el padrí del tall de la granada mollar ha sigut el cuiner Ricard Camarena, tres vegades Estrela Michelin pels seus restaurants “Arrop”, “Arrop Valencia” y “Ricard Camarena Restaurant”.

Segons el Consell Regulador de la DOP les pluges d’enguany auguren una campanya millor que la de 2016, amb una collita major i una fruita de més qualitat i calibre.