El servei de neteja, més eficient i sostenible

Quan es compleix un any de la posada en marxa del nou servei de neteja ‘Elx Verda i Neta’ a càrrec de la UTE Elx, ja s’ha incorporat el cent per cent de la nova maquinària “cosa que està contribuint a tindre un servei molt més eficient i sostenible”.

Així ho ha anunciat l’alcalde d’Elx, Carlos González, qui, acompanyat per l’edil de Neteja, Héctor Díez, la regidora de Medi Ambient, Esther Díez, i el gerent de la UTE Elx, Alberto Bleda, ha comprovat de primera mà els avantatges dels prop de 40 vehicles que s’han exposat en el passeig de l’Estació.

“Quan arribem al primer any de la posada en marxa del contracte s’han incorporat el cent per cent dels vehicles integrats a la recollida, en total uns 70 aproximadament”, ha apuntat l’alcalde, que ha destacat que “el servei ha experimentat una profunda transformació que es caracteritza per la seua intensa mecanització, tant pel que fa a la neteja com a la recollida”.

González ha explicat que aquesta mecanització implica una major eficàcia en la recollida, així com la reducció d’emissions que contribueix a l’objectiu de la descarbonització de la ciutat i, per tant, la millora de la qualitat de l’aire. I al costat d’això també s’ha produït una important reducció de la contaminació acústica, així com la millora de les condicions de treball dels empleats i empleades. “Els nous vehicles suposen un pas gegant quant a condicions de treball per ergonomia, comoditat, seguretat”, ha dit el regidor.

Una altra de les característiques dels nous vehicles és la seua digitalització, “que permet dur a terme un seguiment digital de les activitats que desenvolupa cadascuna de les unitats, la qual cosa redunda en una major eficàcia”.

Carlos González ha oferit algunes xifres relacionades amb la incorporació dels nous vehicles. “Dins dels 70 vehicles hi ha tres grans categories: 30 camions de recollida (20 d’ells de càrrega lateral i 13 posterior); 15 camions de caixa oberta i una vintena de funcions específiques com aigualeig, poda, cubes o rentacontenidors”.

La inversió realitzada en la nova maquinària del servei de neteja representa una despesa de 21 milions d’euros i, sobretot, “un gran pas per a la millora i modernització del servei”.

D’altra banda, cal destacar que el 85% de la flota la componen vehicles de baixes emissions o zero emissions i això suposa una reducció substancial de les emissions i una gran contribució a la descarbonització.

El servei recull 120.000 tones anuals de residus de tota mena, més de 320 tones diàries. En aquesta recollida treballa una plantilla de 150 efectius.

L’alcalde ha recordat que en aquests dotze mesos de funcionament de la nova contracta s’han donat fites molt importants.

“El servei de neteja va arrancar amb 300 efectius i 130 vehicles; s’ha posat en marxa l’escombratge integral set dies a la setmana; s’han implantat els nous contenidors del Camp d’Elx (500 ja instal·lats); ha començat a funcionar la nova gasinera (que subministra als vehicles propulsats per gas); s’ha posat en marxa en nou contenidor marró; també els nous contenidors grisos amb una major capacitat i més accessibles (500); hem implantat 900 contenidors de selectiva; hem posat en marxa el nou servei de recollida de poda al Camp d’Elx i també els nou nous punts nets de proximitat. A tot això sumem ara la incorporació de tota la flota del servei de recollida. En definitiva, tenim, al 95% posada en marxa aquesta contracta tan important”.

Quan s’acaba de complir un any de la posada en marxa del nou servei de neteja, els terminis previstos s’estan complint per part de l’adjudicatària l’UTE Elx.

De cara al futur, l’alcalde ha destacat que els pròxims serveis a incorporar-se seran la recollida en el centre històric, la recollida porta a porta en les zones industrials que començarà al Parc Empresarial, l’ampliació de les rutes orgàniques i, en quart lloc, l’ampliació de l’Ecoparc de la Llotja que aconseguirà la categoria 2 que permet la recollida d’estris de major complexitat.