Nova planta solar fotovoltaica, l'aposta de Regs el Progrés per les energies renovables

Nous Regs el Progrés aposta per la innovació i les energies renovables amb la instal·lació d’una planta solar al costat de l’embassament de Sivaes.

Aquesta actuació, que introdueix energies renovables en els sistemes de reg i disminueix les emissions de CO₂, així com el preu de la factura elèctrica, està relacionada amb l’objectiu 7: “energia assequible i no contaminant” dels ODS que contempla l’Agenda 2030 per al Desenvolupament Sostenible.

Es tracta d’una instal·lació que compta amb una inversió de 235.000 euros i “representa una aposta d’una comunitat històrica per la innovació i per les energia netes” segons ha comentat l’alcalde, Carlos González, acompanyat dels regidors de Pedanies, Vicente Alberola, i de Desenvolupament Rural, Felipe Sànchez, en la inauguració d’aquest projecte a què també ha assistit la consellera d’Agricultura, Mireia Mollà; el director general de Transició Ecològica, Antonio Vicente García; el president de la societat, Pascual Serrano; i l’alcalde de San Fulgencio, José Sempere.

La instal·lació, realitzada en col·laboració amb Inspira Energia i Respira Energia, que constitueixen la comunitat local d’energia Regs el Progrés, està justificada en l’alt consum elèctric de l’entitat d’agricultors, que està al voltant dels 900 MWh/any.

La inauguració del primer dels seus projectes de futur, la planta solar fotovoltaica de 400 quilowatts, permetrà a la societat d’agricultors autoproveir-se en un 60% del consum elèctric que necessita per a l’elevació d’aigües i obtindre un estalvi d’uns 70.000 euros en la factura energètica.

L’actual planta fotovoltaica generarà uns 650 MWh/any d’energia neta i produïda localment, la qual cosa evitarà l’emissió a l’atmosfera de 459 tones de CO₂ cada any, l’equivalent al que originen 99 vehicles funcionant tot un any, el consum de quasi 200.000 litres de gasolina o la recàrrega de 58 milions de telèfons mòbils.

L’actuació sobre l’embassament implicarà la renovació d’una infraestructura hidràulica amb més d’un segle d’antiguitat, que permetrà així un ús més eficient i una millor gestió de l’energia.

La primera fase ha sigut la construcció de la planta sobre una plataforma prefabricada de formigó situada al costat de l’embassament de Sivaes. En la segona fase d’aquest projecte està prevista la neteja i impermeabilització de la bassa, així com la instal·lació d’una estructura flotant per a la futura ubicació de plaques solars. En una tercera part del procés es traslladaran els mòduls fotovoltaics a aquesta estructura sobre l’aigua i es desmantellarà l’actual plataforma de formigó.