Regeneració integral del riu Vinalopó en estudi

L’alcalde, Carlos González; la consellera de Transició Ecològica, Mireia Mollà; la regidora de Medi Ambient, Esther Díez; i el director general de Medi Natural i d’Avaluació Ambiental, Benjamín Pérez Rocher, presenten el treball en el Centre de Congressos per a abordar de manera telemàtica la situació del pulmó de la ciutat.

L’Estudi d’Alternatives per a la Restauració Integral del Vinalopó, impulsat per la Conselleria d’Agricultura, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, permetrà millorar la qualitat ecològica i paisatgística del riu.

En aquest sentit, l’informe al·ludeix a les pressions que abasten des de la colonització d’espècies invasores, els abocaments, el desequilibri en la gestió d’aigua subterrània fins a l’ocupació de l’espai natural del riu en favor d’uns altres usos i activitats.

Les conclusions d’aquest últim estudi se sumen a les dels informes de la Universitat de València i de la Universitat d’Alacant, i suposen el començament del camí per a prendre les accions conjuntes decidides per part de les diferents administracions.

Aquesta iniciativa està relacionada amb diversos dels ODS que contempla l’Agenda 2030 per al Desenvolupament Sostenible: objectiu 3: Salut i benestar, objectiu 11: Ciutats i comunitats sostenibles, i objectiu 15: Vida d’ecosistemes terrestres.

Aquest estudi suposa el pas previ a la redacció del Pla Director i ha avançat que “una vegada que es coneguen les accions necessàries s’hauran de programar i executar amb fons propis i, fins i tot, si fora possible amb els fons de reconstrucció de caràcter europeu”.

En la presentació d’aquest treball s’ha anunciat la constitució d’una mesa tècnica de participació amb la implicació no sols de la Conselleria i dels ajuntaments, sinó també de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer i del Ministeri de Transició Ecològica.