Primers punts públics de recàrrega per a vehicles elèctrics

La regidora de Mobilitat Sostenible, Esther Díez i el regidor d’Eficiència Energètica, Felip Sánchez, han presentat quatre nous punts de recàrrega semiràpids per a vehicles elèctrics que suposen un pas més en el desenvolupament de la mobilitat sostenible en el municipi.

Tal com ha explicat Díez, els nous punts són els primers de caràcter 100% públic al municipi i se situen al carrer Almansa del polígon de Carrús, al carrer Eugeni d’Ors, prop del Centre de Congressos, al carrer Juan de la Cierva del Parc Empresarial de Torrellano i al carrer Pere Joan Perpinyà, al Sector V del barri del Pla.

“Es tracta de localitzacions pròximes a entorns industrials i comercials, de manera que mentre es realitza la càrrega el conductor o conductora puga dur a terme altres activitats a la ciutat. Aquests punts públics se sumen als instal·lats ja per diferents empreses privades al nostre municipi al llarg dels últims mesos, la qual cosa ha convertit a Elx en un referent pel que fa a la xarxa de càrrega de vehicles elèctrics ”, ha apuntat Díez.

Cadascuna de les estacions compta amb dos assortidors que en total podran subministrar energia a huit vehicles elèctrics de manera simultània. Es tracta de punts de pagament semiràpids, de 22 quilowatts, que permetran carregar els vehicles al 100% en 40-60 minuts i els donen una autonomia d’aproximadament 100 quilòmetres.

La regidora ha concretat que la instal·lació d’aquests punts ha suposat una inversió de 45.509 euros per part de la Regidoria de Mobilitat Sostenible, que s’ha subvencionat al 80% per l’Institut Valencià de Competitivitat Empresarial (IVACE), institució a la qual l’edil ha agraït aquesta mena d’ajudes.

Les instal·lacions se situen al carrer Almansa del polígon de Carrús, al carrer Eugeni d’Ors, prop del Centre de Congressos, al carrer Juan de la Cierva del Parc Empresarial de Torrellano i al carrer Pere Joan Perpinyà, al Sector V del barri del Pla.

A més, Díez ha manifestat que “calculem que aquestes noves estacions suposen una reducció de prop de 30 tones de diòxid de carboni a l’any i, per tant, contribueixen a eixa estratègia d’aconseguir una ciutat verda i a garantir als nostres veïns i veïnes el dret a respirar aire net. La mobilitat sostenible és l’eina més potent que tenim per a aconseguir-ho i continuarem avançant amb decisió per a assegurar entorns saludables i contribuir a la transició ecològica, a més d’oferir alternatives davant l’augment del preu dels combustibles.”

“Vull recordar també que els vehicles elèctrics tenen més bonificacions com la rebaixa del 75 per cent de l’impost de circulació (en cas de ser vehicles zero emissions) i del 55 per cent en cas de comptar amb etiqueta ECO. A més, els vehicles zero emissions i ECO no paguen durant les dues primeres hores d’estacionament en la zona ORA”, ha afegit Díez.

Estacions gratuïtes i sistema de telegestió

Per part seua, Felip Sánchez, ha anunciat que aquests punts de recàrrega seran gratuïts per a tota la ciutadania fins que s’elabore una ordenança que regule els preus d’aquestos i ha explicat que en les estacions “hi haurà un sistema de telegestió que ens permetrà saber els consums que es van realitzant en cada estació de recàrrega i també les emissions de CO₂ que es poden estalviar”.

A més, l’edil ha assenyalat que “aquesta actuació, juntament amb l’electrolinera que tenim a l’estació d’autobusos i la major electrolinera que s’ha instal·lat al sud d’Europa (situada a l’àrea de descans de l’A7), suposarà que el nostre municipi es convertisca en referent i que assegure un bon servei a les persones que tinguen vehicle elèctric, però també per a les persones que vulguen fer el pas de canviar-se.”

A la presentació dels punts de recàrrega també ha assistit Santiago Miralles, delegat a la província d’Alacant de l’Associació d’Usuaris de Vehicles elèctrics (AUVE), que ha felicitat l’Ajuntament per aquesta actuació i ha manifestat el seu desig que la mobilitat elèctrica tinga cada vegada més penetració al municipi i ha afegit que “és una cosa que ve per a quedar-se i a la qual hem d’anar tots com a usuaris per a tindre un entorn i un aire més respirable”.