Projecte de Museu Iber d'Elx

El projecte museogràfic en què està treballant l’Ajuntament d’Elx se centra en la creació d’un Centre d’Investigació de la Cultura Ibèrica, de referència nacional, tant des del punt de vista historiogràfic com territorial.

En aquest nou museu es pretén reunir tota la documentació que sobre La Dama d’Elx es conserva en el Museu Arqueològic i d’Història d’Elx “Alejandro Ramos Folqués” (MAHE), l’Arxiu municipal, el Museu Arqueològic Nacional i la Reial Acadèmia de la Història, així com elements procedents dels jaciments de La l’Alcúdia, la pedrera del Ferriol, la factoria fenícia de La Fonteta a Guardamar de Segura, el jaciment de Peña Negra a Crevillent i el Port of Trade grec de La Picola en Santa Pola.

El projecte de Museu Iber pretén contextualitzar la peça de La Dama d’Elx junt amb altres escultures i obres de l’art ibèric.

En l’actuació es planteja l’adequació de la Sala de l’Homenatge del MAHE com a espai d’interpretació del bust ibèric, amb continguts relatius al descobriment de La Dama, la seua història o la seua repercussió arqueològica i social. També es durà a terme la remodelació dels espais de les sales d’exposicions temporals, la sala de conferències, el taller didàctic i el recorregut de la col·lecció permanent.

L’actual MAHE va començar en les dependències rehabilitades d’una antiga fàbrica tèxtil en l’ala Este de l’Alcàsser de la Senyoria. En 2006 es va incorporar tota la fortalesa i el primer soterrani de l’aparcament subterrani construït en la zona de Traspalau, disposant així de dos espais per a establir un discurs històric de la ciutat.

La torre de l’Homenatge, que presideix la fortalesa, va ser el lloc on es va exposar La Dama d’Elx durant la seua estada temporal en 2006. Actualment, el seu lloc l’ocupa una rèplica exacta del bust iber cedida pel Museu Arqueològic d’Alacant (MARQ).