Suport de la Generalitat al projecte Elx Ciutat Connectada

El projecte de l’Ajuntament ‘Elx, ciutat connectada’ ha rebut el suport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 100.000 euros. El Govern local, que porta treballant des de 2015 en el projecte que té com a objectiu permetre que la mateixa institució i tota la ciutadania puguen aprofitar al màxim les possibilitats de les tecnologies de la informació, ha vist reconegut el seu esforç en la convocatòria d’ajudes del Programa Territoris Innovadors gestionada per la Conselleria d’Innovació i ha rebut la puntuació més alta i el major finançament possible.

El projecte

Dels cinc eixos en els quals s’articula ‘Elx, ciutat connectada’ s’ha obtingut subvenció per al número tres, “Reducció de la Bretxa Digital mitjançant Infraestructura Wifi”, que persegueix evitar que hi haja col·lectius que queden exclosos de la societat digital mitjançant la creació d’una xarxa d’accés wifi gratuïta en espais públics, centres cívics i centres socials del nucli urbà i de les pedanies, i que està emmarcada en la iniciativa europea WIFI4EU per a les pròximes fases de la qual a les pedanies de Daimés, Asprella i Santa Anna s’ha demanat també finançament europeu del Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural.

La proposta del Consistori il·licità, valorada per una comissió tècnica, va obtindre una puntuació de 94 punts, la més alta de les 40 presentades en la convocatòria d’ajudes del programa Territoris Innovadors de la Conselleria d’Innovació.

El regidor d’Innovació, Ramón Abad, ha destacat sobre aquest tema que “és un projecte molt ambiciós, que planteja uns nivells de cobertura que no tenen parangó a l’àmbit espanyol, amb més de 200 punts d’accés al terme municipal, i es troba totalment alineat amb l’Agenda Digital Valenciana i amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de l’Agenda 2030 de l’ONU, que busca garantir l’accés de totes les persones a serveis bàsics i noves tecnologies”.

Per part seua, l’edil de Projectes Europeus, Patricia Macià, ha assenyalat que “l’ajuda posa de manifest la necessitat d’alinear l’actuació municipal amb les prioritats europees de transició digital i transició verda, de manera que els fons europeus siguen una palanca per a la transformació d’Elx. Aquesta subvenció es rep per a un projecte ja executat, i volem destinar eixos 100.000 euros addicionals a augmentar les nostres possibilitats de captació de fons treballant en eixa línia”.

La convocatòria Territoris Innovadors

El programa de Territoris Innovadors ofereix ajudes en règim de concurrència competitiva als millors projectes municipals d’innovació tecnològica. Es diferencien dues modalitats de projecte: els projectes innovadors d’alt impacte com el presentat per l’Ajuntament d’Elx, i els projectes pilot, proves de concepte prèvies a implementar projectes de major envergadura.

Emmarcat en la iniciativa WIFI4EU, es preveu que en pròximes fases aquesta mena de connexió a internet s’implante a Daimés, Asprella i Santa Anna, per la qual cosa s’ha demanat també finançament del Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural.

La proposta del Consistori il·licità, valorada per una comissió tècnica, va obtindre una puntuació de 94 punts, la més alta de les 40 presentades. Això s’ha traduït en 100.000 euros de subvenció, la quantitat més alta a la qual es podia optar. A la proposta d’Elx li han seguit en puntuació les d’Alcoi (83 punts) i Vila-real (78).

Connexió amb altres iniciatives

En el marc de mateix programa, l’Ajuntament està participant en la iniciativa Municipis Innovadors. S’està treballant amb Les Naus de l’Ajuntament de València en el desenvolupament d’una estratègia municipal d’innovació inspirat en la iniciativa ‘Missions València 2030’. Després de la participació dels tècnics municipals en dues jornades de treball celebrades a la capital del Túria, està previst a finals de mes una tercera que se celebrarà a Elx, i que tindrà com a resultat un primer esborrany del document. Aquest projecte també és finançat pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional en el marc de l’EDUSI, que està inclòs en la línia d’actuació número dos: “Desenvolupament de la Plataforma Elx Smart City”.