Valorització del jaciment arqueològic del Castellar de la Morera del Pantà d'Elx

L’Ajuntament d’Elx ha rebut 24.143,73 euros per part de la Conselleria de Cultura per a subvencionar els treballs d’actuació arqueològica, anàlisi de patologies, consolidació, millora de l’entorn ambiental i museïtzació de les restes arqueològiques documentades al jaciment arqueològic d’origen islàmic del Castellar de la Morera, emplaçat a la lloma del mateix nom situada al nord de la localitat, contigua a la presa del Pantà d’Elx. D’aquesta manera, el Consell aportarà aquesta quantitat al projecte de la Regidoria d’Urbanisme i Patrimoni Històric, el qual ascendeix a 48.000 euros en total, segons ha recordat la titular de l’àrea, Ana Arabid.

En concret, ha explicat la responsable municipal, que el finançament autonòmic se centrarà en l’excavació d’alguns elements que es troben en procés d’investigació arqueològica, com l’Edifici I, més conegut com “El Castellet”, que es creu que va ser el possible alcàsser de l’hisn de l’època califal construït en els llindars del segle X sobre un substrat de material d’època del Baix Imperi romà. Igualment, es pretén assentar les estructures conservades amb el “màxim respecte i mínima intervenció, elogiant la ruïna, protegint-la i eliminant les patologies que puguen provocar una alteració futura dels seus elements constructius”, ha recalcat Arabid.

Així mateix, ha afegit, “es buscaran solucions que milloren la presència de l’enclavament dins de l’entorn paisatgístic”, amb la creació de senyalística basada en la diferenciació de les estades de l’antic immoble. D’igual manera s’utilitzaran elements explicatius a partir de panells que milloren la interpretació del lloc per part dels visitants a partir de combinar textos, imatges i recreacions visuals.

La regidora, que ha subratllat la “importància clau” del Castellar dins del patrimoni cultural de la localitat —no en va, es tracta d’un Bé d’Interés Cultural (BIC) amb el seu propi Pla de Protecció des de 2006—, ha dit que aquesta intervenció té com a meta que la ciutadania puga conéixer l’enclavament, així com la seua protecció i conservació “en les millors condicions de seguretat i d’adorn públic”. “Amb aquesta actuació, ha finalitzat Arabid, “l’Ajuntament continua treballant per a millorar la protecció del nostre patrimoni històric”.

El jaciment del Castellar de la Morera, d’època califal, data del segle X i va ser el principal enclavament d’ocupació de l’actual municipi, de transició entre L’Alcúdia i el hui nucli urbà d’Elx.